Het effect dat allergenen op je gezondheid kunnen hebben, wordt vaak onderschat. Bij allergenen denken we meestal aan een allergische reactie die snel komt opzetten na het eten van een allergeen houdend product. Maar allergenen kunnen ook een sluimerend effect hebben dat pas op langere termijn klachten geeft. Ze kunnen bijdragen aan het ontstaan van een zogenaamde leaky gut (lekkende darm syndroom ofwel hyperpermeabele darm).

 

Door het verbreken van de tight junctions (een soort “handjes” die de darmvlokken bij elkaar houden) ontstaan als het ware microscopisch kleine gaatjes in het darmslijmvlies. Daardoor kunnen niet alleen allergenen maar ook andere stoffen en micro organismen onbedoeld je lichaam in komen, denk aan bacteriën, parasieten en niet of onvoldoende verteerde voedingsstoffen. Veel voorkomende klachten zijn een opgezette buik, winderigheid, obstipatie en diarree.

Telkens als allergenen onbedoeld je lichaam in komen, wordt het immuunsysteem geactiveerd. Er wordt immers een indringer waargenomen die er niet (in die vorm) hoort te zijn. Het activeren van het immuunsysteem is een vorm van stress. Daarop reageert het lichaam met de aanmaak van cortisol (stresshormoon) in de bijnieren om het immuunsysteem af te remmen, zodat het niet “op hol” slaat. Je kunt je voorstellen dat bij langdurige stress het immuunsysteem langdurig actief is met als gevolg dat de bijnieren ook langdurig actief zijn. Dit kan uiteindelijk leiden tot een bijnieruitputting (lichamelijke burn-out). Het gevolg is dat het immuunsysteem niet meer voldoende geremd wordt en er een auto immuunziekte kan ontstaan. Dit kan leiden tot een heel scala aan klachten, waaronder vermoeidheid en ontstekingen.

 

Als je wil weten welke allergenen er in een product zitten, kijk dan op het etiket van het product bij de ingrediëntendeclaratie. Allergenen moeten wettelijk gezien op een onderscheidende manier van de rest van de ingrediënten worden vermeld, bijvoorbeeld met hoofdletters of dikgedrukt. Als het product geen etiket heeft, vraag dan na bij de verkoper.

Als je twijfelt of je last hebt van een bepaald allergeen dan raad ik je aan om het betreffende allergeen een aantal weken niet te eten of drinken om het verschil te ervaren. Door het weglaten van het allergeen waar je gevoelig voor bent, zal je snel meer energie krijgen en zullen andere klachten die veroorzaakt worden door het allergeen, verdwijnen. Bekende allergenen zijn gluten, pinda en melk. In totaal zijn er 14 wettelijke allergenen.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment