De overgang (menopauze)

 

De overgang (menopauze)

Deze week is het de Week van de Overgang (menopauze). De overgang is de periode voor, tijdens en na de menopauze (laatste menstruatie van een vrouw). In deze periode dalen en schommelen de hormonen (met name oestrogeen en progesteron) en zoeken ze een nieuw evenwicht.

De overgang begint gemiddeld rond je 45e. Wanneer de overgang precies begint en hoelang deze duurt, verschilt per persoon. Dat kan wel 10 jaar of langer zijn. Sommigen zeggen dat het erfelijk is, op welke leeftijd je in de overgang komt en hoe lang de overgang duurt. Je leefstijl kan veel invloed daarop hebben.

 

Tijdens de overgang kunnen  hormoonschommelingen vervelende klachten geven, zoals opvliegers, slecht slapen, meer eetlust, aankomen, dunner haar, pijn in spieren en gewrichten en stemmingswisselingen. Ook is de overgang niet geheel zonder risico’s. Vrouwen hebben na de overgang een sterk verhoogd risico op bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose). Dit komt doordat de eierstokken minder oestrogeen en progesteron produceren.

 

Veel vrouwen praten niet altijd even makkelijk over de klachten die ze tijdens de overgang ervaren en voelen zich onbegrepen. Door de klachten zelf en het niet makkelijk erover kunnen praten kan de overgang veel stress met zich meebrengen.

Sommige overgangsklachten lijken op de symptomen van een burn-out. Dit kan verwarrend zijn. Stress en de overgang gaan niet goed samen. Dat heeft te maken met het hormoon progesteron. Dit hormoon wordt tijdens de overgang minder dan normaal aangemaakt en is juist nodig om goed met stress om te kunnen gaan. Door stress kunnen de overgangsklachten verergeren. Probeer daarom stress tijdens de overgang zo veel mogelijk te vermijden. En maak je klachten bespreekbaar. Door erover te praten, lucht je je hart. Je zult merken dat je veel herkenning vindt in de klachten van andere vrouwen die in de overgang zijn. Wil je tips om je klachten te verminderen? Neem dan contact met me op.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment