Elke zaterdag valt bij ons de Vrouw in de bus, het magazine dat wekelijks met De Telegraaf bij ons wordt bezorgd. Ik lees graag de columns van Daphne Deckers. Laatst schreef ze over obesitas. Hoe de internationale mode-industrie lang volgehouden heeft aan strikte lichaamsmaten, maar nu meer open staat voor body-positivity, inclusiviteit en variëteit. En hoe bevrijding van het onrealistische schoonheidsideaal kan leiden tot overcorrectie, waardoor het vandaag de dag als ongepast wordt ervaren om iets te zeggen over andermans overgewicht.

 

Nou ben ik zelf niet de persoon om iets te vinden van het (over)gewicht van een ander. Maar als je er wat aan wil doen, zal je wel zelf in actie moeten komen. Je hebt daarin zelf de keuze en als je het mij vraagt ook de verantwoordelijkheid. Waarmee ik niet bedoel te zeggen dat het altijd makkelijk is.

 

De nationale levensstijl, zoals Daphne het noemt, heeft zich naar mijn idee ontwikkeld op een manier waarop het voor menigeen moeilijk is om die verantwoordelijkheid ten volle te nemen. We hebben niet te maken met dikke mensen maar met dik gemaakte mensen, zo schrijft Daphne, omdat snoep, snacks en gemaksvoeding overal zijn. En dat is waar. Maar ik mis toch die eigen verantwoordelijkheid. Immers, niemand verplicht je om te snoepen of te snacken. En nee zeggen tegen zoetigheid is niet verboden. Het is alleen voor velen lastig.

 

Hoe dat komt? Ik denk dat daar meerdere oorzaken voor te vinden zijn. Onwetendheid en onderschatten wat snoepen en snacken met je gezondheid kan doen, om maar eens wat te noemen. Of de kosten van de wekelijkse boodschappen, ook zo één. Daarom vind ik het ook zo fantastisch dat Dirk van den Broek, directeur Marcel Huizing middels een petitie het initiatief genomen heeft om de BTW op groente en fruit te verlagen van 9% naar 6% zodat gezonde, verse producten voor meer mensen dagelijks toegankelijk worden. Daarmee geeft hij in mijn ogen een belangrijk signaal af, een nieuwe stap in de richting van voedingsbewustzijn en een gezond lichaam. En daarmee een gelukkiger leven. Ik hoop dan ook van harte dat meer retailers hem zullen volgen.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment