Herken je dat? Dat je in gesprek bent met iemand en voordat je het weet, wordt het gesprek een discussie waarvan je denkt “waar gaat dit over”? Je hebt het gevoel dat de ander je niet hoort of je niet begrijpt. Je wil de ander overtuigen en doet nog harder je best om gelijk te krijgen. Intussen gaat het allang niet meer over dat waar het gesprek mee begon. Het gaat over hoe je met elkaar communiceert. Maar hoe voorkom je dat je in zo’n ongelukkige situatie belandt? En hoe los je het op?

Hiervoor heb ik een paar behulpzame stappen:

 

Stap 1 – Wat is mijn waarneming?

Waarnemen doe je met je zintuigen. Vraag jezelf af: wat zie ik, wat hoor ik..? Benoem dit, maar geef er nog geen betekenis aan. Geef jezelf de tijd om de zuivere feiten in je op te nemen zonder inkleuring van je eigen gevoel.

Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je de vaatwasser niet hebt uitgeruimd toen ik boodschappen deed.”

 

Stap 2 – Hoe interpreteer ik de situatie? Wat voel ik erbij?

Ga na hoe je de situatie interpreteert en welke gevoelens dit bij je oproept. Als je onvrede voelt (in welke vorm dan ook), erken dan dit gevoel en benoem het. Besef: dit gaat alleen om mij. Het is mijn gevoel. Het is mijn (oude) pijn die opnieuw getriggerd wordt. Mijn interpretatie is een uiterlijke weergave van mijn innerlijke staat van zijn.

Bijvoorbeeld: “Het irriteert me dat je de vaatwasser niet hebt uitgeruimd toen ik boodschappen deed. Ik heb het gevoel dat ik daardoor alles moet doen. Ik voel me daar gestrest door”

 

Stap 3 – Welke gedachten heb ik erover?

Ga na welke gedachten je over de situatie hebt. Weet: mijn gedachten zijn gebaseerd op de overtuigingen die ik over mijzelf hebt (je kernovertuiging). Er is niets buiten mijzelf wat dit veroorzaakt heeft. Niets heeft betekenis, behalve de betekenis die ik er zelf aan geef.

Bijvoorbeeld: “Ik moet hier altijd alles doen. Ik lijk wel een voetveeg!”

 

Stap 4 – Vergeef jezelf en corrigeer je denkgeest

Vul hier in waarvoor je jezelf wil vergeven. Het gaat immers om jouw interpretatie, jouw gevoelens, jouw gedachten en jouw pijn.

Zeg bijvoorbeeld: ik vergeef mijzelf dat ik geloofde dat ik

  • niet goed genoeg ben
  • de liefde niet waard ben
  • dom ben
  • er niet bij hoor
  • nergens goed voor ben etc.

 

Stap 5 – Kom terug in het gesprek

Kom terug in het gesprek en blijf bij de feiten. Benoem je gevoel, want dat is ook een feit. Vertel de ander welke behoeften of verlangens je hebt. Vraag hem/haar om daar rekening mee te houden en laat al je verwachtingen hierover los. De ander kan / wil of hoeft er (misschien) niet aan voldoen.

 

Dat brengt jou weer bij een nieuwe keuze. Waar kies jij voor, gelijk of geluk?

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment