Eiwitten zijn een belangrijk macronutriënt in onze voeding. Ze zijn onmisbaar voor de productie van o.a. hormonen en enzymen. Tevens worden ze in het lichaam gebruikt als bouwstof en brandstof. Eiwitten zijn dus essentieel voor een goede gezondheid!

 

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Elk eiwit heeft zijn eigen specifieke keten van aminozuren. Bij een tekort aan bepaalde aminozuren in de voeding kan het lichaam deze zelf aanmaken. Maar dat geldt niet voor alle aminozuren. De aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken (de essentiële aminozuren) moet je binnen krijgen via je voeding. Als je gedurende lange tijd te weinig eiwitten eet of eiwitten van slechts één eiwitbron kan dit leiden tot een tekort. Zorg er dus voor dat je voldoende eiwitbronnen en variatie in je eetpatroon hebt.

 

Hoeveel eiwitten je nodig hebt, verschilt per persoon. Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo’n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo (Voedingscentrum).

 

Zowel een tekort als een overschot aan eiwitten in je voeding kan leiden tot klachten. Een tekort geeft symptomen als

  • vermoeidheid
  • haaruitval
  • verlies van spiermassa

 

Langdurig teveel eiwitten eten kan zorgen voor

  • verzuring
  • allergische reacties
  • een overmatige reactie van het immuunsysteem (auto immuun respons)

 

Bekende eiwitten die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn gluten (uit granen) en melkeiwit (caseïne). Bij auto immuun ziekten zoals de ziekte van Hashimoto ziet het lichaam het voedingseiwit mogelijk als een indringer en kan het immuunsysteem er overmatig op reageren met een (auto immuun) aanval. Het eiwit activeert op die manier het immuunsysteem waardoor de klachten van de auto immuunziekte kunnen verergeren.

 

De biologische waarde van een eiwit geeft aan hoeveel het aminozuurpatroon van het eiwit lijkt op het aminozuurpatroon van het eiwit in ons lichaam. Hoe hoger de biologische waarde, hoe meer “lichaamseigen”, hoe makkelijker de vertering en hoe voedzamer het eiwit. Dierlijke eiwitten hebben een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten, met uitzondering van soja. Door eiwitten slim met elkaar te combineren zodat de aminozuurpatronen elkaar aanvullen, kan de biologische waarde worden verhoogd. Dit is met name belangrijk als je vegetariër of veganist bent, omdat je geen of minder dierlijke eiwitbronnen gebruiken en meer of volledig aangewezen bent op plantaardige eiwitbronnen.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment