Als eerste wil ik natuurlijk iedereen een heel gelukkig nieuw jaar toewensen. Een nieuw jaar is voor veel mensen een moment om terug te kijken naar wat is geweest en het maken van nieuwe voornemens om dingen anders te doen in het komende jaar. Als rasechte perfectionist weet ik er alles van. Het punt is alleen, als je teveel tegelijk wil, bereik je vaak minder dan wanneer je kleine stapjes zet.

“Maar dat levert toch niks op?”, hoor ik mezelf nog denken. Wel dus. Kleine stapjes zijn namelijk makkelijker te zetten en makkelijker vol te houden. Mijn advies: maak ze zo klein dat ze nauwelijks moeite kosten. Daardoor zijn ze makkelijk in te passen in je dag en worden ze makkelijker je nieuwe gewoonte.

Neem nou bijvoorbeeld koffie. Veel mensen (waaronder ikzelf) houden van koffie. We drinken het omdat we het lekker en gezellig vinden of omdat we het druk hebben (vinden we) en eigenlijk te weinig ontspannen. Koffie drinken wordt een gewoonte en voor je het weet, drink je koffie op de automatische piloot. Als je daar dan na jaren verandering in wil aanbrengen, is dat niet altijd even makkelijk. Resoluut en voor altijd stoppen met koffie is voor de meesten van ons dan ook een brug te ver.

Wat mij betreft gaat het daar ook niet om. Ik ben veel meer van de bewuste keuzes. Stilstaan bij waarom je die volgende kop neemt. Wat geeft koffie jou wat je eigenlijk nodig hebt maar door koffie vervangt? Je daarvan bewust worden maakt het makkelijker om een kleine stap in de goede richting te zetten. Dat kan bijvoorbeeld al zijn dat je elke 2e kop koffie vervangt door een glas water of een kop kruidenthee. Dat vult goed en is meteen goed voor je vochtbalans.

Maar misschien heb je veel meer behoefte aan een micro break. Even naar je collega toelopen in plaats van mailen kan al helpen. Ben je meteen even weg achter je bureau en uit die typische houding van kromme rug, opgetrokken schouders en hoofd in je nek (herkenbaar?).  Of misschien ben je met een klus in huis bezig en denk je, ik maak het nog even af… Achteraf denk je, had ik toch maar even pauze genomen.

Het zijn de kleine dingen die het verschil maken. Ik bekijk het zo: één zandkorreltje is nauwelijks zichtbaar, maar heel veel zandkorreltjes maken een berg!

2 reacties

  1. Mooi artikel Marjon.
    Raar maar waar, ik drink al een aantal dagen 1 kop koffie i. p. v. 2 koppen na mijn ontbijt. Ons gesprek over voeding heeft me nog meer aan het denken gezet. Het is inderdaad een gewoonte.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment