Heb ik een burn-out

Heb ik een burn-out?

Om te weten of je een burn-out hebt, is het nodig om eerst te weten wat dat eigenlijk is. Burn-out is het Engelse woord voor “opgebrand“. Het is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig “opgebrand” .

 

Stress

Bij stress maken je bijnieren (anti)stress hormonen aan. Bij sterke en acute stress maken zij adrenaline aan, het welbekende “fight or flight” hormoon. Adrenaline is een kortwerkend hormoon dat je lichaam in gereedheid brengt om de confrontatie aan te gaan (fight) of om snel het waargenomen gevaar te ontvluchten (flight). Cortisol is een langzamer werkend hormoon dat het stokje van adrenaline overneemt. Daardoor kun je het omgaan met stress langer volhouden.

Als je bijnieren chronisch heel hard moeten werken, kunnen ze uitgeput raken. Daardoor kunnen ze geen of onvoldoende (anti)stress hormonen meer aanmaken. Er is dan sprake van een bijnieruitputting, oftewel burn-out. Bijnieruitputting is een aanduiding voor een overbelast stresssysteem. Het stresssysteem is dan zodanig overbelast dat het niet meer zoals normaal vanzelf herstelt.

 

Symptomen

Veel voorkomende symptomen van bijnieruitputting / burn-out zijn:

 • uitputting (extreme vermoeidheid)
 • je terugtrekken, jezelf afsluiten van sociale contacten
 • lage bloeddruk
 • duizelig bij het opstaan
 • zin in zout eten
 • lage bloedsuikers
 • zin in zoet eten
 • veel ontstekingen
 • slecht geheugen
 • slechte stressbestendigheid
 • slecht tegen licht, geluiden of geuren kunnen
 • ’s avonds moeilijk in slaap komen, ’s morgens moeite hebben met opstaan

 

Mensen met een gevoelige persoonlijkheid, veel verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme ervaren vaak meer druk of stress waardoor ze meer risico lopen op een burn-out.

 

Wat is het verschil tussen met overspannenheid en depressie?

Burn-out wordt wel eens verward met overspannenheid of depressie. Bij een burn-out is er sprake van een energiestoornis ten gevolge van een overbelast stresssysteem. Wanneer de hormonen adrenaline en cortisol door bijnieruitputting onvoldoende kunnen worden aangemaakt, kan er onvoldoende energie worden vrijgemaakt om met de stressvolle situatie om te gaan. Overspannenheid is de voorloper van een burn-out en kan uiteindelijk tot een burn-out leiden als de omstandigheden niet verbeteren. Een depressie is een stemmingsstoornis. De neurotransmitter serotonine wordt dan te weinig aangemaakt. Kenmerkend voor een depressie is dat je je nergens meer op kunt verheugen.

 

Remedie

Een (beginnende) burn-out wordt helaas vaak onderschat. Rust en de juiste voeding zijn erg belangrijk zodat het lichaam kan ontspannen en herstellen en een nieuwe voorraad bouwstoffen binnen krijgt voor de aanmaak van hormonen. Ook is het belangrijk om disfunctionele gedachtepatronen aan te pakken, zodat je beter leert omgaan met je eigen stresspatronen en belastende factoren van buitenaf.

 

Ervaar jij stress en wil je daar wat aan doen? Neem gerust contact met me op.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment