Het klinkt zo simpel, minder calorieën eten dan je verbrandt en hopsa! de kilo’s vliegen eraf. Maar dat is lang niet altijd zo makkelijk. Het rigoureus aanpassen van je eetpatroon is vaak op den duur niet vol te houden, net zo min als 5x per week sporten. En van de hele dag door calorieën tellen wordt niemand blij. Langdurig te weinig calorieën eten kan op den duur zelfs averechts werken.

Hoe zit dat?

Als je langdurig te weinig calorieën eet, gaat je stofwisseling op een laag pitje. Het lichaam weet immers niet wanneer het weer een nieuwe voorraad energie krijgt, dus gaat het daar efficiënt mee om. Dat betekent dat je verbranding op een laag pitje gaat en dat je steeds minder calorieën moet eten om te blijven afvallen. Maar dat is niet het enige.

Als je te weinig calorieën inneemt, is de kans groot dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Denk aan eiwitten, koolhydraten en vetten maar ook aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Hierdoor kan je lichaam ondervoed raken waardoor je weefsels en organen niet optimaal kunnen functioneren. Als je lichaam via de voeding niet voldoende energie binnen krijgt, gaat het niet alleen je vet maar op den duur ook je eiwitten afbreken om ze als brandstof gebruiken, om in ieder geval de primaire levensfuncties te kunnen blijven uitoefenen. Je lichaam komt in de afbraakstand terecht, wat ervoor zorgt dat eiwitten uit bv. je spieren, haren, nagels en huid worden afgebroken. Zo neemt je spiermassa af (ondanks trainen), worden je haren dun, gaan je nagels splijten  of breken ze af en gaat je huid rimpelen.

Langdurig te weinig eten is dus niet de oplossing. Maar wat dan wel?

Het is goed om te weten dat je hormonen een belangrijke rol spelen. Zo heb je ghreline en leptine, die je honger- en verzadigingsgevoel beïnvloeden. Cortisol, het stresshormoon, verhoogt in stress situaties je bloedsuikerspiegel, die vervolgens door insuline weer gestabiliseerd moet worden. Dat geldt ook voor de suiker die je via de voeding binnen krijgt. Stabiliseren betekent dat de glucose uit je bloed ofwel verbrand wordt ofwel opgeslagen wordt als glycogeen in je lever en spieren. Als de glycogeenvoorraad vol is, wordt de energie opgeslagen als vet. Om de energie uit de glucose te kunnen verbranden, moet je wel verbranding hebben. Met andere woorden, het is dan niet handig als je stofwisseling op een laag pitje staat. Het schildklierhormoon thyroxine zet je verbranding aan. Verder zorgen groeihormoon en testosteron ervoor dat de koolhydraten en eiwitten die je eet in je spieren kunnen worden opgenomen, waardoor je basaalmetabolisme op een hoger niveau komt en je in rust al meer calorieën verbrandt. Groeihormoon en testosteron worden aangemaakt tijdens het slapen en trainen.

Dus voldoende calorieën eten is belangrijk om de verbranding op gang te houden. Let daarbij ook op wàt je eet. Zorg voor voldoende variatie zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Vermijd snelle suikers die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Na de snelle stijging volgt een snelle daling en wordt je bloedsuikerspiegel al snel te laag, waardoor je weer gaat eten. Vermijd stress en zorg voor voldoende beweging en nachtrust. En heel belangrijk: zorg dat je rustig eet. Neem de tijd om goed te kauwen en zorg ervoor dat je met je gedachten helemaal bij je maaltijd bent. Geef je lichaam de tijd om alles te verteren en geef jezelf de kans om het verzadigingsgevoel te voelen. Dat gevoel treedt op na circa 20 minuten. Als je in die eerste 20 minuten heel snel eet, heb je (onnodig) meer calorieën op dan als je rustig eet.

Wil je meer weten over hoe je kunt afvallen en je hormonen voor jou kunt laten werken? Laten we samen kijken naar gerichte adviezen die bij jou passen. Ik ondersteun en begeleid je tevens met mental coaching, dus je hoeft het niet alleen te doen.

2 reacties

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment