Alles wat je eet, komt er aan de achterkant weer uit. Nou ja, bijna alles. Wist je dat je grote boodschap veel zegt over je gezondheid? Het klinkt natuurlijk niet smakelijk, maar hey, dat is nog het minst erge als er daadwerkelijk iets aan schort. Hoeveel mensen hebben niet last van hun maag of darmen, of het spijsverteringsstelsel in het algemeen? Het komt vaker voor dan we ons bewust zijn. Het lijkt wel alsof het erbij hoort, alsof we het soms niet meer opmerken

of voor lief nemen.

 

Aan de kleur en consistentie van je “number 2” kun je bijvoorbeeld zien of de darmpassage makkelijk of moeilijk gaat, of er veel of weinig galvloeistof bij zit, of je vertering goed verloopt en of er teveel suiker in je voeding zit. Obstipatie, diarree, opgeblazen buik, winderigheid…het zijn allemaal signalen die iets zeggen over hoe het bij jou van binnen is.

 

Het begint natuurlijk allemaal met goed kauwen. Geef je mond de tijd om voldoende speeksel te vormen voor de voorvertering van de koolhydraten in je mond. Afhankelijk van wat je eet, kan dit best een tijdje duren. Het beste is om net zo lang te kauwen totdat alles een soort papje is en dan pas door te slikken.

 

Neem voldoende tijd om rustig te eten en concentreer je op je voeding en eetgedrag. Vaak doen we teveel tijdens het eten of we eten te gehaast, waardoor ons lichaam niet in de “verteringsstand” staat. Logisch dat de vertering dan ook niet optimaal verloopt en je kans hebt op klachten achteraf of zelfs nog tijdens het eten. Bovendien proef en geniet je meer van je maaltijd als je rustig eet.

 

Stop met eten bij het eerste moment dat je je verzadigd voelt. Doorgaans is dit na 20 minuten eten. Als je in die 20 minuten als een dolle heel veel naar binnen duwt, krijg je niet alleen last maar heb je ook meer calorieën naar binnen gewerkt dan je lichaam op dat moment nodig heeft. Zonde, lijkt me.

 

Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Pure, onbewerkte voeding bevat de oorspronkelijke context waarin alles aanwezig is om te zorgen voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen.

Er zijn geen chemische stoffen aan toegevoegd, er is niets uit gehaald en het is niet bewerkt. Puur en onbewerkt is voor ons lichaam veel makkelijker te verteren, op te nemen, te verdragen en uit te scheiden dan voeding die erg bewerkt is of waar van alles aan is toegevoegd.

 

Drinken bij het eten is oké, maar ga geen hele sloten water of koffie naar binnen gieten om je maag te vullen. Dan wordt je maag één groot zwembad.

 

Het gezegde is, je bent wat je eet, verteert, opneemt, verdraagt en uitscheidt. Eentje om te onthouden 🙂

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment