Soorten koolhydraten

Dat koolhydraten je bloedsuikerspiegel verhogen, weten de meesten wel. En het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten kennen veel mensen ook. Maar wist je dat van beide soorten koolhydraten de snelle koolhydraten veel meer effect hebben op je eetgedrag doordat ze veel sneller nieuwe eetmomenten uitlokken? En op welke manieren zij dit doen? Laat me beginnen met het verschil tussen beide soorten koolhydraten nog eens uit te leggen.

 

Langzame koolhydraten:

 • hebben lange molecuul ketens
 • worden langzaam door je lichaam verteerd
 • verhogen je bloedsuikerspiegel geleidelijk
 • zorgen niet voor hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel
 • lokken minder snel nieuwe eetmomenten uit
 • vind je o.a. in volkoren producten, groente en peulvruchten.

 

Snelle koolhydraten (ook wel snelle suikers genoemd):

 • hebben korte molecuul ketens
 • worden snel door je lichaam verteerd
 • verhogen je bloedsuikerspiegel snel
 • zorgen wel voor hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel
 • lokken sneller nieuwe eetmomenten uit
 • vind je o.a. in frisdrank, snoep, gebak, witte rijst, witte pasta en witbrood.

 

Glycemische Index

Hoe langzamer je bloedsuikerspiegel stijgt, hoe beter. Als je bloedsuikerspiegel snel stijgt (piek) moet je alvleesklier snel voldoende insuline aanmaken om de bloedsuiker te stabiliseren. Dit kan leiden tot een dip in je bloedsuikerspiegel (dal). Als je veel hoge pieken en diepe dalen hebt, wordt de kans op insulineresistentie en diabetes type 2 verhoogd. De snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt, heet de Glycemische Index.

 

Glycemische Lading

Niet alleen de snelheid van de opname van de glucose in je bloed is belangrijk, maar ook de hoeveelheid glucose die in het bloed opgenomen wordt. Dit heet de Glycemische Lading. De Glycemische Lading houdt rekening met de hoeveelheid glucose in een normale portie.

Zo is de Glycemische Index van wortelen hoog (snelle suikers), maar de Glycemische Lading laag (weinig suikers per portie). En is de Glycemische Index van honing hoog (snelle suikers) en de Glycemische Index hoog (veel suiker per portie). Door koolhydraatrijke voeding te combineren met vetten, eiwitten en vezels kun je de opnamesnelheid vertragen.

Als je veel producten eet met een hoge Glycemische Lading (veel snelle suikers èn veel suikers per portie) zorgt dit voor veel en grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. In het dal krijgt je lichaam het signaal dat er te weinig suiker in je bloed zit en dat er suiker bij moet. De kans dat je opnieuw gaat eten is groot. En wat ga je dan eten? Je raadt het al…een product met veel suiker. Daardoor herhaalt de hele cyclus zich weer en ben je verder van huis.

Maar een hoge Glycemische Lading is niet de enige oorzaak waarom je juist suikerrijke producten gaat eten. Producten met veel suiker zijn vaak extra aantrekkelijk en moeilijk te weerstaan. Dat komt doordat ze een hoge dooreetfactor hebben. Koolhydraten (en dan met name snelle suikers) spelen hierin een belangrijke rol. De kleur, geur en knapperige bite die ze aan een product geven, kunnen je makkelijk verleiden. Denk maar eens aan een knapperig vers gebakken broodje of een crunchy chocoladereep.

 

Zoetstoffen

Vaak worden zoetstoffen gezien als een beter alternatief voor koolhydraten. Ze smaken vaak net zo zoet als suiker en leveren vaak minder calorieën. Chemische zoetstoffen zoals aspartaam en sorbitol hebben een E-nummer. Dat wil zeggen dat ze door de EU goedgekeurd zijn voor gebruik in levensmiddelen, volgens de daarvoor van toepassing zijnde wetgeving.

Zoetstoffen zijn chemische stoffen die niet door het lichaam worden herkend en, net als andere E-nummers, belastend kunnen zijn voor je darm milieu en nadelig voor het immuunsysteem. Bovendien kunnen zij, net als snelle suikers, een nieuw eetmoment uitlokken. Door de zoete smaak denkt je lichaam dat er suiker aan komt. De insuline die vervolgens wordt vrijgemaakt om de suiker uit het bloed te halen, haalt niet de net  geconsumeerde zoetstoffen uit je bloed maar de suiker die het nodig had om de bloedsuiker stabiel te houden. Het gevolg is een nieuwe dip en een nieuw eetmoment. Ik noem ze fopsuiker.

 

Wil je een gezond eetpatroon en weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je afvallen en lukt dat maar niet? Neem dan contact met mij op. Ik begeleid jou naar een gezond eetpatroon en een gezond gewicht.

 

Soorten koolhydraten

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment