Stress verminderen met Geweldloze Communicatie

Stress verminderen met Geweldloze Communicatie

 

Als je stress ervaart, is het vaak moeilijk om compassievol te blijven. Zowel naar jezelf als naar anderen. Hoe komt dat?

 

Wat is stress

We spreken van stress als kunnen en moeten langdurig uit balans zijn. Als de draaglast groter is

dan de draagkracht. Als je meer op je bordje hebt, dan je aan kan. Eigenlijk komt het erop neer

dat je (bewust of onbewust) ervaart dat de behoeften die voor jou belangrijk zijn, niet zijn vervuld. Dit maakt je kwetsbaar en vatbaar voor (interne en externe) triggers.

 

Triggers

Neem bijvoorbeeld een slechte nachtrust. Als je moe bent na een nacht slecht slapen, kun je

minder hebben. Je bent sneller geïrriteerd, je kunt je minder goed concentreren en bent minder

snel en effectief op je werk. Je hebt behoefte aan rust en slaap. Vermoeidheid is een interne

trigger, alleen jij voelt dat je moe bent.

 

Een externe trigger is bv. geluidsoverlast, je leidinggevende die jou steeds strakkere deadlines geeft of een ziek familielid.

 

Triggers kunnen je uit balans halen. Dit is al snel merkbaar in de communicatie.

 

Communicatie

Als je stress ervaart, zie je dat terug in het gedrag en de communicatie. Zowel in de verbale communicatie (met woorden) als in de non verbale communicatie (gedrag, houding, gebaren, mimiek etc.) spreekt de onvervulde behoefte.

 

Ga maar eens na, hoe reageer je zelf als je gestrest bent? Als je je gekwetst voelt of als jouw behoeften niet zijn vervuld? Stress is een vorm van pijn en als mens willen we elke vorm van pijn vermijden. Het is de menselijke natuur om pijn te vermijden en liefde te ervaren.

 

Stress verminderen met Geweldloze Communicatie

Als je stress wilt verminderen is het toepassen van Geweldloze Communicatie een goede strategie. Bij Geweldloze Communicatie volg je de volgende vier stappen:

 

  1. Waarnemen zonder oordeel.

Het gaat hier om objectieve waarnemingen, die je met je zintuigen kunt waarnemen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven).

 

  1. Gevoelens erkennen en uiten.

Dit doe je door compassievol contact te maken met jezelf en je gevoelens. En door verantwoording te nemen voor je gevoelens (ze zijn van niemand anders). Als je merkt dat jouw boodschap niet bij de ander binnenkomt, helpt het om eerst de gevoelens van de ander te erkennen, en daarna die van jezelf.

 

  1. Erkenning van behoeften.

Boosheid, verdriet, frustratie etc. zijn uitingen van behoeften. Door je behoeften te erkennen en er verantwoordelijkheid voor te nemen, kun je ze vervullen. Dit is iets wat je alleen zelf kunt doen. Als een ander het voor je doet, is het slechts tijdelijk.

 

  1. Uiten van je verzoek.

Richt je bij het uiten van je verzoek aan de ander op dat wat jouw leven verrijkt. Een ander kan natuurlijk ook een verzoek doen aan jouw. Probeer zijn/haar behoefte erachter te zien en het verzoek compassievol en met empathie te ontvangen. Ook dat is verrijking.

 

Je hoeft het niet alleen te doen

Lijkt deze methode jou wat of heb je er al ervaring mee maar kun je nog hulp gebruiken? Laat het me weten. In mijn praktijk leer ik mijn cliënten de techniek van Geweldloze Communicatie tijdens het volgen van het Devinus traject. Hierbij volg ik de methode van Marshall B. Rosenberg. Hij is de grondlegger van Geweldloze Communicatie. Door het toepassen van Geweldloze Communicatie leer je niet alleen hoe je stress kunt verminderen maar ook hoe je constructievere gesprekken kunt voeren en je doel kunt bereiken.

 

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment