Tips voor gezonde boodschappen

Als boodschappencoach geef ik graag tips over gezonde boodschappen. Ook begeleid ik graag cliënten bij het boodschappen doen. Om specifiek te zijn, bij het inkopen van levensmiddelen. Wat me daarbij is opgevallen is dat producten vaak achteloos (althans zo lijkt het) in de boodschappenkar worden gelegd. Veel mensen lezen het etiket niet omdat ze die producten altijd al kopen, ze zijn het zo gewend. Vaak begrijpen ze het etiket ook niet en is het niet duidelijk wat er nou precies in zit. Of ze weten het verschil niet wanneer hetzelfde product bv. vers is, in pot of blik verpakt of diepgevroren. Kennis over het product is belangrijk om een gezonde keuze te kunnen maken. Onderstaande tips voor gezonde boodschappen helpen je daarbij.

Het etiket op de verpakking van levensmiddelen moet voldoen aan een aantal wettelijke regels. Zo moeten op het etiket van voorverpakte producten o.a. een lijst van ingrediënten, voedingswaarde vermelding en allergenen vermeld worden. Als je dus wil weten wat er allemaal in een product zit, kun je dat terug vinden op het etiket. Maar wat zegt zo’n etiket? Ik zal een paar onderdelen toelichten.

 

De ingrediëntendeclaratie bestaat uit de opsomming van alle ingrediënten van het levensmiddel in dalende volgorde van gewicht waarin zij bij de bereiding van het levensmiddel zijn gebruikt.

Met andere woorden, het ingrediënt dat er in gewicht het meest in voorkomt,  wordt als eerste genoemd. Daarna volgt het ingrediënt dat daarna het meeste erin zit, enzovoort. Ingrediënten die voor minder dan 2 % in het eindproduct aanwezig zijn, mogen in een andere volgorde na de andere ingrediënten worden vermeld. Het is dus goed om te weten dat bv. suiker in gewicht het meeste in een product zit, als dit als eerste is vermeld.

 

Ook is het goed om te weten dat er synoniemen gebruikt worden om (in de basis) dezelfde stoffen aan te duiden. Zo zijn er voor suiker veel synoniemen, waaronder: ahornsiroop, fructosestroop, glucosestroop, HFCS (hight fructose corn syrup), dextrose, sacharose, invertsuiker, kandij, maisstroop, rijststroop, speltstroop, malt, maltodextrine, melasse stroop. En voor bv. E621: gistextract, MSG mononatriumglutamaat, monosodiumglutamaat en smaakversterker.

E-nummers zijn door de EU goedgekeurde stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Over het algemeen geldt, hoe meer puur en onbewerkt, hoe minder E-nummers.

 

Allergenen zijn eiwitten en producten met eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn gluten, ei, vis, pinda, noten, mosterd en melk. Allergenen staan duidelijk herkenbaar op het etiket vermeld (bv. vetgedrukt).

 

De voedingswaarde wordt weergegeven in een tabel. De voedingswaarde tabel omvat minimaal

de energetische waarde (kcal en kJ), de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Afhankelijk van het product wordt de voedingswaarde weergegeven in 100 g of 100 ml product of per portie of consumptie-eenheid. Zo kun je makkelijk uitrekenen hoeveel je binnen krijgt.

 

De manier van verpakken en bewaren kunnen per product verschillen. Producten kunnen bijvoorbeeld verpakt zijn in karton of plastic,  gasverpakt (met foodgas) of vacuümverpakt, verpakt in glas of blik, vers of diepvries, er zijn heel wat varianten. Het is interessant om eens na te gaan hoeveel de ingrediëntendeclaratie en de houdbaarheid bij de verschillende varianten van elkaar verschilt. Bij producten die lang houdbaar zijn (gemaakt), zie je vaak dat er E-nummers of zout aan zijn  toegevoegd (met uitzondering van diepvries producten). Ook is de kleur en de consistentie van het product soms anders als bij het verse product en hebben bewerkte producten vaak minder voedingswaarde. Producten in pot of blik zijn vaak langer doorgekookt waardoor ze zachter of minder stevig zijn en een hoger suikergehalte hebben. Vergelijk verse wortelen of spruiten maar eens met wortelen of spruiten uit pot. Welke kies jij?

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment