Vreetbuien, hoe kom je er vanaf

Wil jij ook van die vervelende vreetbuien af? En hoe komt het eigenlijk dat je tijdens zo’n snaaisessie meestal geen gezonde dingen eet?

 

Voor veel mensen is eten het antwoord op emotionele stress. Als je een emotie-eter bent, is eten moeilijk te weerstaand en liggen vreetbuien op de loer. Als je last hebt van vreetbuien wil je het liefst dingen eten met veel suiker, zout en vet. Dat komt doordat producten met veel suiker, zout en vet een hoge dooreetfactor hebben. Ze zien er vaak krokant uit, hebben een lekkere bite, geven een knapperig mondgevoel als je erop kauwt en ze kunnen heerlijk ruiken. Zo lokken ze nieuwe vreetbuien uit. De levensmiddelenindustrie speelt daar handig op in.

 

Neem bijvoorbeeld M&M’s. Alleen al door de verschillende kleuren eet je er meer dan je eigenlijk wil. Ze zijn zoet en geven zo’n lekkere ‘’knak’’ als je erop bijt. En bovendien maken ze zo’n leuk geluid als je met je hand in de zak rammelt om nog een handje te pakken. Een zak chips in verschillende soorten vormpjes gaat gemakkelijker leeg dan wanneer er maar 1 soort in de zak zit. De kleur, het knapperige gekraak en de zoute smaak van de chips smaakt naar meer. Met zoet werkt het net zo. Als je er eenmaal aan begint, is het vaak moeilijk om halverwege te stoppen. En als je je ’s avonds net hebt voorgenomen om voor het naar bed gaan niks meer te eten, helpen die reclames over de nieuwste ‘’Mc-nu-nòg-lekkerder’’ ook niet echt. Als je gevoelig voor vreetbuien bent, moet je sterk in je schoenen staan om dit te weerstaan.

 

Ik heb wel eens iemand horen zeggen ‘’ik ben suikerverslaafd’. Maar dat is natuurlijk maar voor de helft waar. Je raakt niet verslaafd aan suiker. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand tijdens een vreetbui een pot kristalsuiker naar binnen heeft gewerkt. Overigens heb ik ook nog nooit gehoord van iemand die verslaafd is geraakt aan wortelen of witlof. Anyway, het is niet de suiker, maar de producten waar die suiker inzit waar je bij vreetbuien niet vanaf kunt blijven. En dan vooral de manier waarop het eruit ziet, ruikt, kraakt en smaakt.

 

Wil je weten hoe jij van jouw vreetbuien af kunt komen? Laat het me weten. Ik help je graag om de verleiding te weerstaan en te kiezen voor gezondere alternatieven.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment